Ik doe er niet toe, een overtuiging bij veel depressieve jongeren.

By | 23 december 2016

Als een jongere met een depressie te kampen heeft komt dat vaak doordat ze zijn “leeggegeven”.

Hoe werkt dat.
Voor ieder kind is het noodzakelijk om te kunnen geven. Als een kind geeft aan bijvoorbeeld de ouders dan is het belangrijk dat het kind ook een ontvangstbevestiging krijgt. Op dat moment ontstaat er namelijk “zelfvalidatie”: het kind gaat zich beseffen dat het ertoe doet. Soms lukt dit proces van zelfvalidatie niet.

Hier een voorbeeld:
De ouders van Marieke hebben het zelf in hun kindtijd niet gemakkelijk gehad. Zelf konden ze van hun ouders niet ontvangen waar ze recht op hadden, noch emotioneel, noch materieel. “Als wij zelf kinderen hebben dan gaan we het anders doen” zeiden de ouders van Marieke tegen elkaar. “We zullen er helemaal voor hen zijn, het gaat ze aan niets ontbreken”. Het resultaat was ultieme verwenning. De balans tussen geven en ontvangen is hier totaal verstoord. Marieke doet haar best om op haar manier te geven aan haar ouders maar dat lukt niet. Of het nu fout is of niet; alles wat Marieke doet vinden haar ouders namelijk goed! Wat ze ook doet, ze kan haar ouders niet blij of trots maken. Ze raakt daardoor verstrikt in het ontvangen en haar geven aan haar ouders wordt op hun beurt door hen niet ontvangen. Het enige geven dat de ouders van Marieke van haar verwachten is dat Marieke het geven van haar ouders ontvangt.

Marieke verzonk uiteindelijk in apathie en werd kwam in een depressie terecht.

Marieke was leeggegeven. Haar geven was niet gezien of opgemerkt en is daardoor niet erkend door, in dit geval, haar ouders. Er kwam een moment dat Marieke was leeggegeven tot op de bodem, ze kon niet meer en stopte ermee. Ze trok zich terug uit haar sociale omgeving.

Deze vorm van depressie ontstaat omdat de jongere zijn of haar overtuigingen die te maken hebben met eigenwaarde en het zelfbeeld niet op een positieve manier heeft kunnen ontwikkelen. Die o-zo belangrijke ontwikkeling vindt namelijk plaats op basis van de ontvangstbevestiging, oftewel: Je doet er toe. De grondovertuiging van veel depressieve jongeren is echter: Ik doe er niet toe. Anders gezegd: de zelfvalidatie is niet of niet sterk genoeg ontwikkeld.

In praktisch alle contacten met jongeren met een depressie en in het verleden in mijn werk bij 113 Online kom ik dit gemis in ontwikkeling tegen.


Meer weten, afspraak maken?

Twijfelt u of uw hulpvraag past in mijn praktijk?
Belt u mij dan voor telefonisch overleg of vul het afspraakformulier in voor een intake afspraak.
Wilt u eerst kennis maken? Dat kan natuurlijk. Kijk hier voor mijn werkwijze.

Ben ik telefonisch niet bereikbaar?
Laat dan een voicemailbericht achter en ik bel u zo snel mogelijk terug.