Veel gestelde vragen

Hoe kan hypnose mij helpen?

Therapeutische hypnose onderscheidt het bewuste van het onderbewuste. Het bewuste is uw denken en daar waar uw aandacht is. Uw onderbewuste is de plek van uw emoties, herinneringen, gedragspatronen, overtuigingen en gewoontes.

Het onderbewustzijn omvat alle psychologische processen waarvan we ons niet bewust zijn, maar die ons gedrag, denken en emoties wel beïnvloeden. Met therapeutische hypnose werkt de hypnotiseur direct op het niveau van deze psychologische processen. Door therapeutische interventies worden die processen concreet en bij de oorzaak aangepakt, om ongewenste emoties, overtuigingen, gedragspatronen en gewoontes te doorbreken en veranderen. Onverwerkte emoties profiteren van uw gezonde vermogen tot verwerking. Ook kunnen bijvoorbeeld pijnklachten en angsten worden aangepakt en gereduceerd.

Is hypnose gevaarlijk?

Nee, mits uitgevoerd door een deskundige en goed opgeleide hypnotiseur.
Ik heb mijn opleiding tot Hypnose Master genoten bij Response Instituut in Roermond. Dit instituut is geaccrediteerd door de VIV (vereniging voor vitaliteitskunde). www.vivnederland.nl.

Kan ik wel in hypnose gaan?

Iedereen met een normale intelligentie en het vermogen om zich enigszins te concentreren kan leren om in hypnose te gaan. Uw motivatie speelt hierbij wel een belangrijke rol.

Moet je eerst in hypnose geloven voordat het werkt?

Ook mensen die er niet in geloven kunnen in hypnose gaan. De voorwaarde is wel dat u meewerkt aan de ontspanning en concentratie.

Is hypnose hetzelfde als slaap?

Nee, dit zijn twee zeer verschillende bewustzijnstoestanden. Maar de verwarring is niet zo vreemd, want het woord hypnose komt uit het Grieks en betekent 'slaap'. De term hypnose is geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Britste arts James Braid. Hij kwam later op de naam terug omdat hij ontdekte dat slaap iets heel anders was, maar toen was de term hypnose echter al wijdverspreid.

Hoe voelt hypnose?

Hypnose (of trance) voelt zeer ontspannen. U bent niet in slaap. Dat kan ook niet want de hypnotiseur moet met u kunnen communiceren en doet dat ook.

Kan ik in hypnose dingen doen die ik eigenlijk niet wil?

Nee! Dat idee komt uit de theaterhypnose. Bij hypnosetherapie houdt u van begin tot eind de controle over wat er gebeurt en doet u niets wat u niet wilt.

Is het mogelijk dat ik niet meer bijkom uit hypnose?

Op verzoek van uw hypnotiseur of als u het zelf wilt, kunt u altijd weer zelfstandig terugkeren naar het hier en nu.

Wat als ik dingen ontdek die ik niet wil weten of waar ik nog niet aan toe ben?

Het is in hypnose net zo als in je dagelijks bewustzijn: om antwoorden te krijgen op vragen moet je vaak zoeken. Met hypnose doe je dat op een dieper niveau. Dingen die je niet wilt weten, zul je bewust ook niet als ballast meenemen. Soms is het net als dromen: de ene keer herinner je je wel dingen en de andere keer weer niet. Je kunt vaak heel goed aan bepaalde klachten werken zonder dat je alles bewust hoeft te weten. Daarnaast geeft je onderbewuste je niet meer te verwerken dan je aankunt; een natuurlijke bescherming.

Kun je met hypnose de waarheid achterhalen?

Dat is een idee uit films en tv-series; hypnose is niet te gebruiken als een soort leugendetector.

Hoe vaak vinden de sessies plaats?

In veel gevallen kunnen enkele sessies al voldoende zijn. Soms zijn meerdere sessies nodig en gewenst. In het begin werk ik vaak met één sessie per week, maar dat kan al snel naar een sessie per twee of drie weken.

Voor wie is therapeutische hypnose geschikt?

Iedereen met een goede motivatie en inzet behaalt meestal in korte tijd positieve resultaten; dat is mede afhankelijk van hoe diepgeworteld de klacht is. De ervaring leert dat de meeste mensen de therapie als zeer prettig, verrassend en diep ingrijpend beleven.


Meer weten, afspraak maken?

Twijfelt u of uw hulpvraag past in mijn praktijk? Belt u mij dan voor telefonisch overleg.
Wilt u eerst kennis maken? Of wilt u een afspraak maken voor een intake? Vul het formulier in voor een afspraak.
Kijk hier voor mijn werkwijze.

Ben ik telefonisch niet bereikbaar?
Laat dan een voicemailbericht achter en ik bel u zo snel mogelijk terug.