Hartcoherentie

Gezonde stress

Stress brengt uw lichaam in staat van paraatheid. U kunt dit waarnemen doordat bijvoorbeeld uw polsslag versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw ademhaling sneller en dieper wordt. Het is de spanning die u voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat u extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een opdracht of lastige klus. Zodra de klus klaar is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Chronische stress

Stress is ongezond als u te lang spanning voelt. Veel mensen ervaren het ook als een continue gevoel van 'overladenheid' zowel fysiek als mentaal. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een constant te hoge werkdruk, problemen op uw werk of in uw relatie of gezin en emotionele spanningen.

Chronische stress leidt veelal tot klachten zoals overspannenheid of burn out.

Stress en ADHD

Chronische stress is ook een bekend fenomeen bij jongeren en volwassen met ADD en ADHD. Zij hebben daardoor een constant gevoel van overladenheid. Ze ervaren tevens dagelijks dat ze de controle kwijt te zijn en achter de feiten aan te lopen.

Bij chronische stress is er sprake van dis-balans en verstoring in de samenwerking tussen het zenuwstelsel, het brein en het hart. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het in balans brengen van de werking van dit hart-brein stelsel leidt tot substantiële vermindering van stress en stress gerelateerde klachten. We kunnen dit bereiken door middel van hartcoherentie training en therapie.

Wat is hartcoherentie.

Hartcoherentie, ofwel hartritme biofeedback, is een natuurlijke methode voor stress vermindering en het ontladen van emoties. Een coherente staat betekent dat uw zenuwstelsel, uw hart en uw hersenen in harmonie samenwerken. Het bereiken van deze harmonieuze samenwerking maakt dat u stress en angst beter kunt beheersen. Hierdoor wordt het mogelijk om uw gevoel van zelfcontrole en daarmee (een beschadigd) zelfvertrouwen kunt vergroten of herstellen. (lees meer over ons hart-brein systeem)

Tijdens de hartcoherentie training en therapie maak ik gebruik van hartritme biofeedback apparatuur. Lichaamsfuncties worden gemeten en getoond op het computerscherm. Deze metingen geven aanwijzingen over uw stressniveau. U kunt dus direct meekijken op het scherm wat het effect is van de training. De kracht van hart ritme biofeedback ligt in de combinatie van eenvoud en effect.

Wat zijn belangrijke effecten van hartcoherentie training en therapie?

  • Verlaagd stress niveau
  • Betere zelfcontrole
  • Verhoging van het concentratie niveau
  • Verbeterd geheugen en helderder denkvermogen
  • Betere regulering van emoties.
  • Verbetering van het algeheel welbevinden door afname van cortisol en toename van het DHEA-hormoon waardoor stressgevoelens worden verlaagd.
  • Verbeterd hartritme en een verlaagde bloeddruk
  • Meer energie en een verhoogde vitaliteit
  • Verbetering van de slaapkwaliteit en nachtrust.

Lees meer over ons hart-brein systeem.


Meer weten, afspraak maken?

Twijfelt u of uw hulpvraag past in mijn praktijk? Belt u mij dan voor telefonisch overleg.
Wilt u eerst kennis maken? Of wilt u een afspraak maken voor een intake? Vul het formulier in voor een afspraak.
Kijk hier voor mijn werkwijze.

Ben ik telefonisch niet bereikbaar?
Laat dan een voicemailbericht achter en ik bel u zo snel mogelijk terug.