Mindfulness miniretraite

Vanaf 2018 organiseer en begeleid ik regelmatig een stiltedag in Eindhoven. In stilte zijn is niets nieuws. Mensen zoeken sinds oudsher voor korte of langere periodes de stilte op. Soms een of enkele weken, een weekend of een dag.

Ook in deze moderne tijd hebben mensen de behoefte om zich voor kortere of langere tijd terug te trekken. Iedereen heeft hierin zo zijn eigen behoefte en verlangen.

Verlang je soms ook alleen maar even naar rust? Dat onze jachtige westerse prestatiemaatschappij zo veel van je vraagt? Word je soms ook uit balans gebracht maar weet je niet precies waardoor? Of heb je soms ook het gevoel dat je verstrikt raakt in de ‘verslaving’ aan alcohol, roken, sociale media, onze smartphone en tablet, werk, enzovoort? Heb je achteraf ook weleens spijt als je vanuit frustratie (te) scherp reageert?

Soms zijn we verstrikt geraakt in oude patronen die ons uit balans brengen. Of we lopen vast in klagen, vlucht- of conflictgedrag. Of komen terecht in periodes van somberheid, het-even-niet-meer-weten of weemoed.

Doen, doen, doen, presteren, voldoen aan verwachtingen, velen weten niet meer hoe te stoppen. De maatschappij vraagt veel van ons. Velen  worden, in-een-automatisme, meegezogen in de waan en drukte van alle dag. Iedere dag opnieuw. We kunnen er uitgeput van raken.

We hebben allemaal van dergelijke kwetsbare kanten, en zijn snel geneigd om hierin te vervallen en er op 'de automatische piloot' in mee te gaan.

Een behoefte of verlangen kan ook zijn dat we op zoek zijn naar inzicht of diepere wijsheid.

 

De stiltedag

Sta je er wel eens bij stil? Dat er eigenlijk weinig momenten zijn waarop je echt helemaal met jezelf bent? Zelfs als je alleen bent, ben je vaak nog in gezelschap van je denken, je gedachten die je de hele tijd bezig houden en je voortdurend, vaak automatisch, in beweging zetten met bedenken en doen van allerlei activiteiten.

Tijdens een Stiltedag geef je je in een geleidelijke proces over en ontstaat een gewaarwording van wat er vanuit je binnenwereld allemaal in je aandacht komt en ook weer verdwijnt. Dat kunnen gedachten zijn, beelden, een gevoel, lichamelijke sensaties, inzichten of inspiratie.

Je ontwikkelt het vermogen om opmerkzaam te zijn op alles wat zich voordoet en daar op een niet-oordelende, erkennende manier mee te zijn.

Je neemt een dag afscheid van het gewone leven van verwachtingen, te ‘doen’ te ‘presteren’. Je ontwikkelt de kunst om niet TE DOEN en alleen maar TE ZIJN met dat wat er op dat moment is.

 

De ervaring

Er valt veel te zeggen over deelnemen aan een stiltedag. Als je het nooit ervaren hebt blijft het lastig om je er een voorstelling van te maken. Doorgaans ervaren deelnemers het als enorm leerzaam en verrijkend:

"Het is wonderbaarlijk wat er zo in stilte gebeurt tussen mij en de andere deelnemers."

"Wat leer ik veel in deze stilte.  En het mag er allemaal zijn, je hoeft het alleen maar te registreren en ik voel me vrij. Wat de ander aan mij registreert mag hij of zij gebruiken als zijn meditatieobject. Geweldig, wat een ruimte en vrijheid geeft dat."

"Geloof het of niet, ik ben milder geworden voor mezelf …. Omdat ik van mezelf nu veel meer mag, ontspan ik meer, dus reageer ik meer ontspannen, en dus word ik meer ontspannen tegemoet getreden en dus is er minder reden voor ergernis, boosheid, fouten, enzovoort. Zo wordt stukje bij beetje alles zachter, aangenamer."

"In de stilte kon ik toch een grote verbondenheid voelen .…. Het heeft me diep geraakt en grote indruk op mij gemaakt."

"De verbinding, die ik met de groep heb mogen ervaren komt blijkbaar op een niveau tot stand waar geen woorden nodig zijn. Een bijzondere ervaring. Ik heb oude stukken mogen loslaten die ik opgesloten had. De deuren staan weer open en dat voelt heel bevrijdend. Het gedicht ‘to let go’ van Nelson Mandela draag ik nu met mij mee."

 

Praktische zaken

Data: 18 november en 23 december 2018
Tijden: 09.00 - 21.00
Lokatie: De stiltedag vindt plaats bij De Yoga Studio, Hessen Kasselstraat 4, Eindhoven. Kijk ook op De Yoga Studio
Begeleiding: Paul van Gemert & Fieke Klaassen
Groep: maximaal 15 deelnemers
Investering: € 95, 00 inclusief vegetarische warme maaltijd, broodmaaltijd, koffie, thee en fruit, gedurende de dag.
Individuele wensen: individuele wensen waar rekening mee gehouden kan worden (dieet, lichamelijke beperking etc.), graag aangeven op het aanmeldformulier.

Klik hier voor meer praktische informatie

Wat is een stiltedag niet

Na het lezen van het voorgaande zal je wellicht duidelijk zijn wat een stiltedag ook niet is of brengt:

Je doet geen nieuwe kennis op. Verwacht geen oplossing of een dag waar je een kunstje of trucje leert. Het is geen vlucht uit de wereld of een short-cut naar verlichting, harmonie of gelukzaligheid.

DE MOED OM DE RUIMTE VAN DE STILTE TE BETREDEN

De stiltedag is een miniretraite met als doel om de kracht van de stilte te verkennen.
Een dag afscheid nemen van je dagelijkse gewoontes en verslavingen, je neigingen, je to-do lijstjes, je laptop en je smartphone.
Volledig met je aandacht naar binnen gaan en opmerkzaamheid ontwikkelen.

EEN DAG VAN REFLECTIE EN NIEUWE INTENTIES

Een cadeau aan Jezelf.

Stiltedag Eindhoven - een mindfulness miniretraite