Waarom gaan we eigenlijk op retraite?

By | 27 februari 2018

Op retraite gaan is niets nieuws. Jezus en de Boeddha deden het al.

Soms zijn er dingen waardoor je op zoek bent naar wat rust. Zeker als we kijken naar onze drukke en veeleisende samenleving, we moeten van alles, presteren, voldoen aan verwachtingen, vaak van anderen. Nou daar kunnen we behoorlijk uitgeput van raken. En we kunnen daardoor ook vervreemd raken van in het NU zijn, van in het moment te leven.

Veel mensen vinden het waardevol om daardoor op gezette tijden de stilte op te zoeken. Als het ware een periode met vakantie te gaan van het gewone leven.

Mensen hebben verschillende motivaties om dit te doen. Soms zijn we verstrikt geraakt in onze drijfveren en gewoontepatronen. En daardoor kunnen we het gevoel of het besef krijgen dat we uit balans zijn geraakt.
Of misschien hebben we te maken met verslavingsneigingen; de mobiele telefoon, sociale media, werk, roken of alcohol. En ook kunnen we vastlopen in klagen of conflicten met onszelf en met anderen. Er kan ook een periode van somberheid, angst, eenzaamheid of dwangmatigheid zijn die ons overmand.

De een heeft er misschien meer last van dan de ander maar we hebben allemaal wel van dit soort kwetsbaarheden. En kennen we allemaal niet het gevoel of het besef dat we opgeslokt raken in de drukte en het NU contact dat het ons kan gaan belemmeren.

Allemaal redenen waarvoor je zou kunnen kiezen voor een mini-retraite.