Geleide meditatieoefeningen

De audiotracks
Op deze pagina vindt je 3 lijsten met audiotracks met alle basisoefeningen zoals die bekend zijn in de beoefening van Mindfulness en Compassie. De derde lijst bevat een aantal geleide meditaties die je naar believen kunt beoefenen als je behoefte hebt aan rust en ontspanning.

Mindfulness oefeningen

De Mindfulness oefeningen begeleiden je in het oefenen van aandacht geven aan de ervaringen die zich hier en nu aan je voordoen. Je leert aandacht geven aan sensaties in het lichaam, aan gevoelens die plezierig, onplezierig of neutraal van karakter kunnen zijn en aan stemmingen of gedachten die langskomen. Zo leer je de wereld van aandachtig aanwezig zijn ontdekken.

Hoe te gebruiken
Met mindfulness proberen we niet ontspannen te raken of iets te veranderen of op te lossen. Wel trainen we de aandacht en onze opmerkzaamheid. Langs die weg levert mindfulness­training je wel een groeiende stabiliteit en helderheid van geest op. Dat kan je helpen om je situatie in een ander licht te zien en er creatief, anders mee om te gaan. En door de aandacht te richten op hoe de dingen zijn, in het hier en nu, kom je ook in aanraking met een toestand van ontspanning en welzijn, waarmee je altijd in contact bent, ook in moeilijke omstandigheden.

Compassietraining oefeningen

De Compassie oefeningen kunnen je behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van enkele waardevolle hartkwaliteiten: vriendelijkheid en mildheid. Ofwel het ontwikkelen van een vriendelijke houding, zowel naar jezelf als naar anderen.

Hoe te gebruiken
Met het laten opbloeien van meer compassie in ons leven ontwikkelen we de bereidheid om ons meer betrokken te voelen bij de moeilijke dingen in ons leven, zowel van onszelf als van anderen. Compassie komt samen met de wens om het moeilijke lichter te maken en de bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen.

Meditaties – overige oefeningen