Individuele Mindfulnesstraining MBSR in Eindhoven

.

De mindfulness­training MBSR is vooral bekend als groepstraining. Er is ook een individuele variant van de Mindfulness MBSR training.

Zijn er omstandigheden in jouw leven waardoor een individuele training toch beter aansluit bij je persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kan de individuele Mindfulnesstraining MBSR die ik in Eindhoven aanbied een prima alternatief zijn.
Een individuele mindfulness training is weliswaar anders dan een groepstraining. Maar de ervaring leert dat ook de individuele training veel te bieden heeft en evenzeer effectief kan zijn. Ook onderzoek toont dat aan.
Binnen mijn praktijk  is het dan ook mogelijk om een individuele mindfulnesstraining MBSR in Eindhoven te volgen.

 Ik ben categorie 1 gecertificeerd Mindfulnesstrainer en als zodanig  aangesloten bij de VMBN.

Hieronder vind je meer informatie over de acht-weekse individuele Mindfulnesstraining MBSR.

Door mindfulness­training kun je met meer aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.

Inhoud van de achtweekse individuele mindfulnesstraining MBSR

Door het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. In de acht-weekse individuele mindfulnesstraining leer je een nieuwe manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken. Met mindfulness leef je intenser en bewuster.

Deze training heeft me nieuwe inzichten gegeven
en me verlost van het alsmaar “moeten” van mezelf.

Erik

Bewezen effectief

Mindfulness­training is een training met een duidelijk omschreven programma. Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training genoemd. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten samengebracht in de acht-weekse mindfulness­training. De MBSR Mindfulnesstraining bestaat al meer dan 35 jaar en is door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief gebleken. Onderzoek laat zien dat mindfulness­training zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.

Om de acht-weekse mindfulnesstraining goed te kunnen begeleiden ben ik als trainer professioneel opgeleid (VMBN categorie 1). Net zoals in de acht-weekse MBSR groepstraining heeft ook de individuele mindfulnesstraining voor iedere sessie heeft een eigen thema, zoals: de automatische piloot herkennen, een andere basishouding, stress en stressreacties bewust beantwoorden, communicatie met aandacht. En in de training kijk je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook na afloop.

Programma van de acht-weekse individuele mindfulnesstraining MBSR

De individuele sessies volgen op hoofdlijnen de opbouw van de acht-weekse mindfulness groepstraining maar kent ook een aantal inhoudelijke aanpassingen zodat het beter aansluit bij de individuele setting. Mindfulness is een echte training en geen therapie: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling.

Individuele Mindfulness­training MBSR in Eindhoven: leren door te doen

In de individuele Mindfulness­training MBSR leer je door te doen. Het is een praktische training voor het cultiveren van mindfulness als vaardigheid. De training bestaat uit acht sessies van 1,5 uur, plus één hele dag.

De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. Tijdens de sessies worden mindfulness­oefeningen gedaan en er komen op een praktische manier theoretische aspecten aan bod. Thuis oefenen maakt een belangrijk onderdeel van de training uit; het is van belang hiervoor tijdens de training dagelijks een half uur tot veertig minuten te reserveren.

Ik heb geleerd om meer liefdevol naar mijn eigen “gedoe” te kijken, minder oordelend. 
Het heeft me een liever mens gemaakt, voor mijzelf.
Ingrid

Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

De mindfulness ­oefeningen zijn op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga gebaseerd. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en mindful bewegen deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

Ik was het vertrouwen in mijzelf kwijt.
Nu kan ik weer leven vanuit intuïtie en mijn eigen kwaliteiten.

Marnix

Op een nieuwe manier omgaan met oude patronen

De training geeft ook uitleg van de thema’s en werkzame principes van mindfulness, één van de oorzaken van het kwijtraken van onze natuurlijke mindfulness, zoals stress, emotionele last of piekeren. In de training leer je een nieuwe, bijzondere manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten.

Nagesprek:
Zo’n 6 weken na afloop van de training hebben we een opfrissend nagesprek. Hierin wordt onder andere besproken hoe mindfulness een plaats heeft in het dagelijks leven.

Voor wie

Dit programma is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren.
De acht-weekse individuele Mindfulnesstraining MBSR die ik in mijn praktijk in Eindhoven aanbied is voor mensen met dezelfde vragen, achtergronden of klachten als degenen die de groepstraining volgen, maar meer de behoefte hebben aan een individuele benadering.

‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ zegt de ontwikkelaar van mindfulness­training, Jon Kabat-Zinn.

Bij twijfel kun je altijd overleggen. Geef het een kans! Je kunt op ieder moment een individuele training starten en bent daarvoor niet afhankelijk van vastgestelde trainingsdata en tijden.

Voel je meer voor een Mindfulness groepstraining? Ga dan naar deze pagina.

Meld je hier aan voor de individuele mindfulnesstraining MBSR