Je zou kunnen zeggen dat hypnose het bewuste van het onderbewuste onderscheidt. Het bewuste is dan je denken en daar waar je aandacht is. Je onderbewuste is dan de plek van je emoties, herinneringen, gedragspatronen, overtuigingen en gewoontes.

Het onderbewustzijn omvat psychologische processen waarvan we ons vaak niet bewust zijn, maar die ons gedrag, denken en emoties wel beïnvloeden. Tijdens een hypnoseinterventie werkt de hypnotiseur direct op het niveau van deze psychologische processen. Met deze interventie kunnen die processen concreet en bij de oorzaak aangepakt worden, om ongewenste emoties, overtuigingen, gedragspatronen en gewoontes te doorbreken en veranderen. Onverwerkte emoties profiteren van jouw gezonde vermogen tot verwerking. Ook kunnen bijvoorbeeld pijnklachten en angsten worden aangepakt en gereduceerd.

Zeker niet! Ik zet hypnose in als interventie. Dat wil zeggen: indien ik denk dat een hypnoseinterventie je verder kan helpen met jouw hulpvraag zal ik de mogelijkheid met je bespreken. Zoals het spreekwoord zegt; er zijn vele wegen naar Rome, hypnose is er een van vele. Jij kiest zelf welke weg je wilt gaan.

Nee, mits uitgevoerd door een deskundige en goed opgeleide hypnotiseur. Ik heb mijn opleiding tot Hypnose Master genoten bij Response Instituut in Roermond. Dit instituut is geaccrediteerd door de VIV (vereniging voor vitaliteitskunde).

Iedereen met een normale intelligentie en het vermogen om zich enigszins te concentreren kan leren om in hypnose te gaan. Jouw motivatie speelt hierbij wel een belangrijke rol.

Ook mensen die er niet in geloven kunnen in hypnose gaan. De voorwaarde is wel dat je meewerkt aan de ontspanning en concentratie.

Nee, dit zijn twee zeer verschillende bewustzijnstoestanden. Maar de verwarring is niet zo vreemd, want het woord hypnose komt uit het Grieks en betekent ‘slaap’. De term hypnose is geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Britste arts James Braid. Hij kwam later op de naam terug omdat hij ontdekte dat slaap iets heel anders was, maar toen was de term hypnose echter al wijdverspreid.

Hypnose (of trance) voelt als zeer ontspannen. Je bent niet in slaap. Dat kan ook niet want de hypnotiseur moet met je kunnen communiceren en doet dat ook.

Nee! Dat idee komt uit de theaterhypnose. Bij hypnosetherapie houd je van begin tot eind de controle over wat er gebeurt en doe je niets wat je niet wilt.

Op verzoek van de hypnotiseur of als je het zelf wilt, kun je altijd weer zelfstandig terugkeren naar het hier en nu.

Het is in hypnose net zo als in je dagelijks bewustzijn: om antwoorden te krijgen op vragen moet je vaak zoeken. Met hypnose doe je dat op een dieper niveau. Dingen die je niet wilt weten, zul je bewust ook niet als ballast meenemen. Soms is het net als dromen: de ene keer herinner je je wel dingen en de andere keer weer niet. Je kunt vaak heel goed aan bepaalde klachten werken zonder dat je alles bewust hoeft te weten. Daarnaast geeft je onderbewuste je niet meer te verwerken dan je aankunt; een natuurlijke bescherming.

Dat is een idee uit films en tv-series; hypnose is niet te gebruiken als een soort leugendetector.

Iedereen met een goede motivatie en inzet heeft de mogelijkheid meestal in korte tijd positieve resultaten te behalen; dat is mede afhankelijk van hoe diepgeworteld de klacht is. De ervaring leert dat de meeste mensen een hypnose interventie als zeer prettig, verrassend en diep ingrijpend beleven.