Het was de tweede kerstperiode en jaarwisseling dat we geconfronteerd worden met een lockdown. Bijna alles dicht, geen volle familietafels met de kerst, niet gezellig uit eten, verdorie! Boze reacties, frustratie, verdriet en teleurstelling. Het wordt er allemaal niet leuker op en het chagrijn neemt alsmaar toe. We zijn er onderhand wel klaar mee!

Zo’n constante toon van onvriendelijkheid, het lijkt vandaag de dag overal in door te resoneren. Is het niet in onszelf of in onze directe omgeving dan is het wel via de media.

Gisteren was ik in de Jumbo, de buurtsuper. Een beetje in gedachten verzonken liep ik met mij karretje richting de koelvitrine met de verpakte groenten. Ik wilde juist zo’n glazen deur openen toen een mevrouw, glimlachend en op vriendelijke toon tegen me zei: “gaat u maar voor hoor”. Zo werd ik uit mijn gedachten gehaald en reageerde met: “oh, dank u wel”. Ik nam mijn boontjes uit de koeling en terwijl ik verder de winkel inliep bemerkte ik een milde glimlach bij mezelf…haar vriendelijke woorden en uitdrukking resoneerde nog na.

Als ik nadenk over de kracht van vriendelijkheid moet ik denken aan mijn vader. Het is deze maand alweer 30 jaar geleden dat hij is overleden. Een van zijn kenmerken die mij bijstaat is zijn vaak aanwezige glimlach. Hij droeg soms een hoed die hij in mijn herinnering als uitdrukking van vriendelijkheid en respect op zijn eigen-aardige manier kon afnemen bij een ontmoeting. Zijn vriendelijke aanwezigheid had een positief effect op je gemoedstoestand.

Zomaar enkele voorbeelden uit mijn leven. Ik besef me dat er over dit onderwerp al veel gezegd en geschreven is maar ik doe het toch nog een keer. Als je het risico wil lopen om door mijn pleidooi besmet te worden, lees dan nog even door.

 

Vriendelijkheid maakt de wereld tot een betere plek.

Dat komt omdat het besmettelijk is. Als jij zelf vriendelijkheid ontvangt ben je al snel geneigd om dat gebaar door te geven. Daarom is vriendelijkheid zo krachtig. Je helpt niet alleen de persoon in kwestie, maar je creëert een veld van liefdadigheid in jouw omgeving. Joost van de Heuvel-Rijnders schrijft zo mooi in zijn boek “terug naar het hart”: “Vriendelijkheid conditioneert vriendelijkheid”.

 

Vriendelijkheid is ook goed voor jou als gever.

Het vergroot namelijk de aanmaak van gelukshormonen in je hersenen. Die hormonen verminderen stress, geven je een positievere kijk op het leven, verlagen je bloeddruk en versterken je zelfvertrouwen. Kort gezegd: een daad van liefdevolle vriendelijkheid geeft jou een goed gevoel én je krijgt er meer energie van. Dus of je nu je lief wilt opfleuren of dat je iets liefdevols en vriendelijks doet voor je collega, de buurman en/of -vrouw of jezelf of zelfs een vreemde; het levert alleen maar voordeel op.

 

Vriendelijkheid levert alleen maar voordeel op.

Hoewel het niets nieuws is, is dit verhaal mijn oproep voor het verspreiden van het vriendelijkheidsvirus. Liefdevolle vriendelijkheid wordt al eeuwenlang uitgedragen, beschreven, beoefend en gepredikt. En toch blijkt dat het vaak naar de achtergrond verdwijnt en vergeten wordt als we overspoeld dreigen te worden door de onvriendelijkheidswaan van alle dag.

 

Het hoeft niet uitbundig en groots.

Wees vriendelijk voor jezelf, zeker als het even niet gaat. Dat kan heel eenvoudig door even te gaan zitten en jezelf iets vriendelijks toe te wensen. Of simpelweg met een glimlach naar jezelf, zoals mijn vader dat deed. En geef jouw vriendelijkheid aan de ander, gewoon omdat het kan, zoals die mevrouw in de Jumbo. En let op; de afgifte van die gelukshormonen, begint dan meteen hoor!

Ik las laatst deze uitspraak van een arts, Dwight McGee:

“Wanneer we vriendelijk worden behandeld, is het veel gemakkelijker om onze strijd te voeren, of die nu groot of klein is.” Dat geldt denk ik nu meer dan ooit.

Wees liefdevol en vriendelijk voor jezelf en voor elkaar. We hebben het allemaal meer dan ooit hard nodig.